1978 yılı Aralık ayı, Maraş ilimizde, Alevi yurttaşlarımızın hedef alındığı, iddianameye göre 111 Canımızın vahşice katledildiği zamandır. 12 Eylül 1980 faşist darbesinin altyapısını oluşturan önemli köşe taşlarından biridir Maraş Katliamı.
19 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta, Çiçek Sineması’nda, milliyetçi temalı “Güneş Ne Zaman Doğacak” filminin gösteriminde, sonradan Maraş Olaylarını başlatanprovokatörlece atıldığı saptanan dinamit, olayların başlama fitilini ateşledi.
İddia, patlayıcıyı, Ülkücü Gençlik Derneği Başkanı Mehmet Leblebici, 2. Başkan Mustafa Kanlıdere'nin talimatıyla ülkücü Ökkeş Kenger (sonra soyadını Şendiller olarak değiştirdi ve milletvekili oldu) attığıdır, ancak daha sonra bu iddialardan yargılanmış beraat kararı verilmiştir.
"Komünistler sinemaya bomba attı" yalanıyla, önceden hazırladıkları faşist güruh harekete geçirildi. CHP, PTT, TÖB-DER binaları yağmalandı. Olaylar başlamadan önce, Alevi ve Kürt yurttaşların çoğunlukta oldukları, evleri işaretlenen Yürükselim, Mağaralı, Şirintepe, Yusuflar, Dumlupınar, Yenimahalle, Sakarya, İsa Divanlı, Duraklı ve Namık Kemal mahallelerinde katliam yapılır. Olayları yatıştıramaz güvenlik güçleri. İktidardaki CHP'li Bakanları bile kente sokulmadı.
Maraş olaylarını tek bir nedene bağlamak yetersiz olacaktır. Bu katliamın, tarih, ekonomi, sosyal-kültürel, solda örgütlenme yönünden ele alınması gerekiyor ve şüphesiz buörgütlenme kitleselleşmeyi sağladığından, bazı çevreleri rahatsız ediyor.
Katliamdan 15 gün önce Edem Yağ Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda da ele alınan Engels’in “Avrupa’daki mezhep savaşlarının altında ekonomik çıkar vardır” görüşü,günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.
Maraş Katliamının 46. yıl anması, olayları canlı yaşayanların tanıklığı-anlatımıyla 28 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 19.00'da Pir Sultan Abdal Derneği Ankara Yenimahalle Cemevi'nde yapılacaktır.
Tüm Canlarımız anmaya davetlidir.