Ankara AR-GE harcamalarında lider

Gündem 06.11.2024 - 14:40, Güncelleme: 06.11.2024 - 14:40
 

Ankara AR-GE harcamalarında lider

2023 yılında Türkiye'nin toplam AR-GE harcamalarının yüzde 29,7'si Ankara'da gerçekleştirildi ve başkent, aynı yıl AR-GE personel istihdamında da önemli bir orana sahip oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması sonuçlarını açıkladı. 2023'te Türkiye'de araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine yapılan harcamalar, bir önceki yıla kıyasla kayda değer bir artış göstererek 377,5 milyar liraya yükseldi. Bu artışla birlikte, ülkenin toplam AR-GE harcamaları, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,42'sine tekabül etti.  MALİ VE MALİ OLMAYAN ŞİRKETLER ÖNDE AR-GE harcamalarında en büyük payı %65,1 ile mali ve mali olmayan şirketler aldı. Yükseköğretim, %30’luk payla ikinci sırada yer alırken, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ise genel devlet AR-GE harcamalarının %4,9’unu üstlendi. AR-GE PERSONELİ SAYISI ARTIYOR  2023 yılı itibarıyla Türkiye’de toplam 290.850 kişi, araştırma ve geliştirme alanında görev aldı. Bu sayı, tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden büyük bir iş gücü oluşturdu. AR-GE personelinin büyük bir kısmı mali ve mali olmayan şirketlerde çalışırken, yükseköğretimdeki personel oranı da dikkat çekiciydi. KADIN AR-GE PERSONELİNİN ORANI ARTIYOR Kadınlar, AR-GE personelinin %34,1'ini oluşturuyor. Bu oran, yükseköğretimde %47,7’ye kadar çıkarken, mali ve mali olmayan şirketlerde ise kadın çalışanların oranı %27,8 olarak belirlendi. EĞİTİM DÜZEYİNE GÖRE PERSONEL DAĞILIMI  AR-GE personelinin %38,3'ü lisans mezunu, %31’i ise doktora veya eşdeğeri bir eğitim seviyesine sahip. Yüksek lisans, meslek yüksekokulu ve lise mezunlarından oluşan personel oranları ise sırasıyla %21,4, %4,9 ve %4,4 olarak belirlendi. AR-GE HARCAMALARININ BÖLGESEL DAĞILIMI AR-GE harcamalarında en yüksek paya sahip bölge, %29,7 ile Ankara (TR51) oldu. İstanbul (TR10) ve Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova (TR42) ise bu bölgeden sonra en yüksek harcamalara sahip iller olarak sıralandı. Bu bölgelerde toplam AR-GE harcamalarının büyük bir kısmı gerçekleştirildi. YÜKSEK TEKNOLOJİ FAALİYETLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ AR-GE harcamalarının büyük bir bölümü yüksek teknoloji alanında yoğunlaştı. İmalat sanayisindeki AR-GE harcamalarının %47,5’i yüksek teknoloji sektöründe yapılan faaliyetlerden kaynaklandı. Bu durum, Türkiye’nin teknoloji odaklı AR-GE yatırımlarının arttığını gösteriyor.
2023 yılında Türkiye'nin toplam AR-GE harcamalarının yüzde 29,7'si Ankara'da gerçekleştirildi ve başkent, aynı yıl AR-GE personel istihdamında da önemli bir orana sahip oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması sonuçlarını açıkladı. 2023'te Türkiye'de araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine yapılan harcamalar, bir önceki yıla kıyasla kayda değer bir artış göstererek 377,5 milyar liraya yükseldi. Bu artışla birlikte, ülkenin toplam AR-GE harcamaları, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,42'sine tekabül etti. 

MALİ VE MALİ OLMAYAN ŞİRKETLER ÖNDE
AR-GE harcamalarında en büyük payı %65,1 ile mali ve mali olmayan şirketler aldı. Yükseköğretim, %30’luk payla ikinci sırada yer alırken, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ise genel devlet AR-GE harcamalarının %4,9’unu üstlendi.

AR-GE PERSONELİ SAYISI ARTIYOR 
2023 yılı itibarıyla Türkiye’de toplam 290.850 kişi, araştırma ve geliştirme alanında görev aldı. Bu sayı, tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden büyük bir iş gücü oluşturdu. AR-GE personelinin büyük bir kısmı mali ve mali olmayan şirketlerde çalışırken, yükseköğretimdeki personel oranı da dikkat çekiciydi.

KADIN AR-GE PERSONELİNİN ORANI ARTIYOR
Kadınlar, AR-GE personelinin %34,1'ini oluşturuyor. Bu oran, yükseköğretimde %47,7’ye kadar çıkarken, mali ve mali olmayan şirketlerde ise kadın çalışanların oranı %27,8 olarak belirlendi.

EĞİTİM DÜZEYİNE GÖRE PERSONEL DAĞILIMI 
AR-GE personelinin %38,3'ü lisans mezunu, %31’i ise doktora veya eşdeğeri bir eğitim seviyesine sahip. Yüksek lisans, meslek yüksekokulu ve lise mezunlarından oluşan personel oranları ise sırasıyla %21,4, %4,9 ve %4,4 olarak belirlendi.

AR-GE HARCAMALARININ BÖLGESEL DAĞILIMI
AR-GE harcamalarında en yüksek paya sahip bölge, %29,7 ile Ankara (TR51) oldu. İstanbul (TR10) ve Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova (TR42) ise bu bölgeden sonra en yüksek harcamalara sahip iller olarak sıralandı. Bu bölgelerde toplam AR-GE harcamalarının büyük bir kısmı gerçekleştirildi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ FAALİYETLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
AR-GE harcamalarının büyük bir bölümü yüksek teknoloji alanında yoğunlaştı. İmalat sanayisindeki AR-GE harcamalarının %47,5’i yüksek teknoloji sektöründe yapılan faaliyetlerden kaynaklandı. Bu durum, Türkiye’nin teknoloji odaklı AR-GE yatırımlarının arttığını gösteriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve politikajans.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.