DEM Parti ve CHP’den ortak açıklama
Kayyumlar hakkında açıklamalarda bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bu mesele sadece DEM Parti'nin değil hepimizin meselesidir. CHP'nin bu konuda ortaya koyduğu pratik değerliydi. Bu ülkeyi umarım bu ayıptan kurtarabiliriz. Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda aslında CHP’nin çok değerli ve kıymetli geleneğinden geldiği partilerin açıklamaları ve raporları vardı. SHP’nin hazırladığı Kürt raporları buna örnektir. Çok önemli belirlemelerde bulunuyordu. Raporların en önemli özelliği Kürt meselesinin demokratik bir zeminde diyalog ve müzakere ile ve Türkiye’nin kendi dinamikleri üzerinden çözülmesi yönündeydi. Bugün Kürt meselesine ilişkin tartışmalar yaşanıyor. Biz SHP’nin o dönemdeki raporlarında yer alan belirlemeyi önemsiyoruz” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de "Samimiyetle ve şeffaflıkla davranılırsa Türkiye 40 yıldır çözemediği ve hepimize çok acılar yaşatmış bir sürecin toplumsal barış sürecine dönmesi Türkiye'deki herkese kazandırır. Türkiye'yi çok sayıda riskten de kurtarır. Biz yaşayan herkesin eşit hissettiği bir ülke istiyoruz. Bunun için de üzerimize düşen adımları atmaya hazırız" ifadelerini kullandı..
Özgür Özel, bu süreçte, hep Meclis’in itibar kaybettiğinden ve hep Meclis’in güçsüzleştiğinden şikayet edilen bir dönemde, Meclis’te iktidara mensup olmayan muhalefet partilerinin de geçtiğimiz hafta tarihi bir adım attıklarını, kayyumlara karşı bir kanun teklifi verdklerini hatırlatarak, "Adalet ve Kalkınma Partisi’nin burada üzerine düşen bir şey var. Bir, yeni kayyum adımlarının milletin vicdanında yeri yok. Bunu elbette yapmamaları lazım. Mevcut durumu da yasal olarak düzeltecek çalışmayı bizce 9’unda görüşmeler başlayıp, Meclis bütçe maratonuna girmeden evvel hızla, bu bir günlük iş, ilk kez bütün partiler bir arada. Önce komisyonda bunu bir günde geçirip, sürelere bütün partilerin mutabakatı varsa zaten ertesi gün görüşmelerin başlamasına cevaz veriyor İçtüzük ki AK Parti bunu tek başına bile defalarca ihlal ediyor. Ama İçtüzük tüm partilerin mutabakatını, bir gün komisyonda, ertesi gün Meclis’te bu maddeyi hep birlikte düzeltebiliriz. Önümüzdeki dönem kim, ne ile ilgili, ne söyleyecek olursa olsun bu Meclis’in bu dönemde böyle bir antidemokratik uygulamayı, oybirliği ile ortadan kaldıracak adımı atması her yönüyle güven artırıcı ve Millet Meclisi açısından özgüveni gösteren, Türkiye’ye de umut verecek bir adım olacaktır. Bu yüzden buradan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Sayın Genel Başkanına ve grup yöneticilerine bu çağrımızı tekrar ediyoruz. Geçen hafta muhalefetin hep birlikte, bir parti dışarıda kalmadan attığı bu adıma MHP’nin dün gösterdiği yaklaşımı çok kıymetlendiriyorum. Bu konuda AK Parti’nin tutumunu ve olumlu bir adımını bekliyoruz. Bu konuda grup başkanvekillerimiz de AK Parti’nin grup yönetimiyle hızla görüşecekler. Bu konuda kendilerinden, MHP’den ayrışmayan bir adımı bekliyoruz ki bu sorun çözülsün. Yargı süreci tamamlanmış olanların yerine belediye meclisinden seçilir eskiden olduğu gibi. Tamamlanmamış olanlara da eğer tutukluluk tedbiri uygulanmıyorsa bir yandan yargılaması sürer ama böyle adımlar atılmaz. Bu da dört dörtlük bir demokratikleşme adımı olur. Bugünler için de son derece güven artırıcı bir adım olur. Ben geçmişte çok eleştirdim. Kişisel olarak iyi ilişkiler içinde olduğum, yaşına da hürmetimin olduğu, siyasi birikimine de hepimizin şahit olduğu biri, bugüne kadar hiçbir konuda benzer düşürmedik. Ama Sayın Feti Yıldız’ın muhalefetin bu tutumuna gösterdiği yaklaşımı önemli ve kıymetli bulduğumu ifade etmek isterim” dedi.